“Ik heb één ding geleerd: je moet de romantiek aan de kant schuiven”

In: De Morgen, 24 september 2016.

De Echte Man, dat is toch die immer bronstige neanderthaler? Die zelfzekere testosteronbom die zijn minimale seksprobleempjes zelf wel oplost? Fout, zegt Wim Slabbinck. In zijn boek ‘Waarom mannen geen seksboeken kopen’ bewijst hij dat de mannelijke seksualiteit een “fascinerende wereld is met een even grote gelaagdheid als die van de vrouw”. Om dat te toetsen haalden we er enkele mannen van vlees en bloed bij.

Het gaat slecht met de mannen. Ze plegen drie keer vaker zelfmoord dan vrouwen, doen er langer over om een verlies te verwerken, omdat ze niet (mogen) rouwen, ze zijn met veel meer in de gevangenissen en afkickcentra. En ze praten te weinig over seks. Slechts 1 op de 8 mannen zoekt hulp bij seksuele problemen. Bij vrouwen is dat 1 op 5. “Daarom is dit boek nodig”, zegt Slabbinck. “Het is tijd om onze rug te rechten, tijd voor een ‘mancipatie’, de emancipatie van de man. Omdat ik merk dat mannen groeien als ze zich kwetsbaar durven op te stellen.”

Zoals deze vier.

Mythe 1: De man is monogaam

Jurgen (47, alleenstaande vader, serieel monogamist): “Onzin. Elke man is in zijn leven een paar keer niét monogaam.”

Thor (27, heeft een relatie): “Ik heb een open relatie gehad van een jaar. Vrijen met iemand anders was toegelaten. Toch maakten we daar weinig gebruik van. Het idee dat het mocht, volstond. Ik heb het één keer met iemand gedaan. Mijn vriendin zag regelmatig twee andere mannen. Dat was oké, omdat ze hen al kende van vroeger. Als het ‘nieuwe’ mannen waren geweest, zou ik het er moeilijker mee hebben, omdat het risico dan bestaat dat die vroeg of laat je plaats als nummer één innemen.”

Jurgen: “Ik geloof niet in open relaties. Als je met iemand slaapt, voelt de ander zich op een of andere manier toch bedrogen? Daar komt miserie van.”

Thor: “Na een tijd hebben we de relatie in onderling overleg weer gesloten gemaakt. Ik voerde op Tinder diepgaande gesprekken met iemand anders. Ik had daar tegen mijn vriendin amper iets over gezegd en daar voelde ze zich slecht bij. De dreiging van een potentiële verliefdheid vond ze erger dan casual seks. Een jaar geleden zijn we uit elkaar gegaan. Mijn ex voelde zich te onzeker.”

Jurgen: “Voilà.”

Thor: “En toch zou ik het gerust nog eens zo willen proberen. Ik ga sowieso voor openheid, geen stiekem gedoe. Binnenkort maak ik een buitenlandse reis en mijn collega wil daar naar de stripclub. Ik heb mijn nieuw lief nu al gevraagd of dat oké is voor haar.”

Mathias (33, getrouwd, vader van drie): “Wow! Ik denk dat 90 procent van de mannen dat niet doet, uit schrik voor de reactie. Als ik over een stripclub zou beginnen, stuit ik thuis alleen maar op lastige vragen en onbegrip.”

Thor: “Ik heb geleerd dat het beter is om meteen eerlijk te zijn. Achteraf komt het meestal toch uit. Als je zoiets op voorhand vertelt is de reactie van veel vrouwen: daar wil ik ook eens mee naartoe.”

Gertjan (25, bi, in een relatie): “Voor mij werkt monogamie. Ik kan alleen met iemand vrijen als er een duurzame connectie is. Ik heb tijd nodig om naar seks toe te werken. Daarom vind ik het niet moeilijk om monogaam te zijn.”

Jurgen: “Ik ben al mijn hele leven serieel monogaam. En dan ben je soms veroordeeld tot de leugen. Als ik word bedrogen, wil ik het ook niet weten. Zolang je het niet weet, is het niet serieus. En als het wel serieus is, ga je het weten en is de relatie meestal voorbij. Ik heb één keer een scheve schaats gereden, maar dat was op het einde van de relatie.”

Mathias: “Ik ook. Toch hield ik daar een enorm schuldgevoel aan over. Mijn huidige vrouw heb ik nog niet bedrogen, omdat ik haar niet wil kwetsen. Ze is nogal romantisch ingesteld, gelooft in liefde voor het leven, in de sprookjes uit de romantische komedies. Ik ben realistischer. Ik eet doodgraag biefstuk-friet, maar af en toe heb je toch wel eens zin in pizza of kreeft-kaviaar? Ik weet niet of je een leven lang tegen die honger kunt in gaan. En toch zie ik mijn vrouw heel graag.”

Jurgen: “Voor wie wil trouwen en kindjes maken, zie ik maar één remedie: zorg dat je voordien massa’s vrouwen hebt gehad. Dan hoef je je in je huwelijk niet meer af te vragen hoe het met een ander zou zijn.” (lacht)

Thor: “Als ik in mijn vorige relatie naar het buitenland ging, was de boodschap: ga je gang maar. Als je daar seks hebt, is het veilig. Ik heb dat één keer gedaan. En toch voelde ik me achteraf slecht. Als monogamie tegennatuurlijk is, waarom knaagt ons geweten dan?”

Gertjan: “Ik geloof in liefde voor het leven. Maar je moet wel willen blijven werken aan die relatie. Al moet ik toegeven dat ik nog geen relatie van meer dan drie jaar heb gehad.”

Thor: “Mensen veranderen. Ik ben zelf een ander persoon dan vijf jaar geleden. Het moet al heel toevallig zijn dat mijn lief van vijf jaar geleden op exact dezelfde manier zou mee geëvolueerd zijn. Ik ken ook weinig mensen wiens ouders nog samen zijn.”

Jurgen: “Eén les die ik heb geleerd, is dat je de romantiek opzij moet schuiven. Een relatie is geen sprookje. Je kunt romantische momenten hebben, maar een leven samen, sorry, dat is geen romantiek. Dat is wérken, met alle shit die erbij komt.”

Mathias: “Ja, maar als een vrouw altijd heeft geloofd in de prins op het witte paard, is dat een doffe ontgoocheling. Mijn vrouw haalt uit romantische komedies haar gelijk: ‘zie je wel dat het bestaat, twee mensen die écht voor elkaar gemaakt zijn’.”

Jurgen: “Een goede raad: verander van lief. (plots ernstig) Waar ik wel mee worstel, is: als ik 65 ben, wil ik met iemand samen zijn.”

Mathias: “Misschien gaan we onbewust eerst op zoek naar de moeder van onze kinderen. En later pas naar een soulmate waarmee we oud kunnen worden, interesses delen en uren kunnen praten. Al vind ik wel dat je altijd nog dingen voor jezelf moet hebben. Koppels die een mailbox en een Facebookpagina delen, ik begrijp dat niet. Wat moet je elkaar nog vertellen, als je alles samen doet?”

“We moeten meer luisteren naar de bonobo in onszelf”

Wim: “We luisteren te weinig naar het beest in onszelf. Genetisch zijn we voor 98% gelijk aan de bonobo, en die is absoluut niet monogaam. Bonobo’s gebruiken seks voor allerhande redenen, onder andere als begroeting. Volgens Sexpert (2012), het grootste seksonderzoek ooit in Vlaanderen, rijdt een kwart van de Vlaamse mannen wel eens een scheve schaats, tegenover een op de vijf vrouwen. Triootjes en groepsseks staan bovenaan onze pornografische hitparade. De overgrote meerderheid fantaseert wel eens over iemand anders en we masturberen vrijwel allemaal dat het een lieve lust is, maar we doen er stiekem over.