top of page

Seksuele voorlichting kan best visueel, straightforward en grappig zijn.

De Noorse reeks Pubertet straalt een seksueel positivisme uit dat al lang niet meer werd waargenomen. Pubertet richt zich op jonge adolescenten en vormt een ideale ijsbreker om het met hen over seks te hebben. Onderwerpen schipperen van vagina's over ejaculaties tot menstruaties. De reacties zijn lovend. Zowel bij pubers als ouders.

Pubertet heeft een no-nonsense aanpak waarin schaamte geen plaats krijgt. En waarom zouden we het zo'n rol laten spelen? We worden vrijwel allemaal genitaal opgewonden als we porno of seks zien. Seks doet ons iets, net zoals een kookprogramma de smaakpapillen masseert. Of je in een vorig leven puber, tante nonneke of alfaman was: het maakt niets uit. Als we seks zien, worden we genitaal opgewonden. Het is een reflexmatige reactie. Niets meer, niets minder. Net daarom schamen we ons als we met kinderen kijken.

Omdat we vaak in een bocht om het onderwerp heen lopen, leren kinderen dat seks een beladen onderwerp is. We geven niet zelden de schaamte door. Maar het kan ook anders.

Seksuele voorlichting vertrekt best vanuit seksueel plezier en duidelijke informatie. Niet vanuit de gevaren van seks. Wie weet wat seks is en open kan leren communiceren, maakt meer kans dat het veilig volgens de spelregels verloopt.

Anekdote: Dit is niet zomaar een filmpje. De volledige reeks werd uitgezonden op de Noorse nationale televisie. Nu de VRT nog.

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
bottom of page